fbpx

Når følelserne minder om en mælkebøtte

Når følelserne minder om en mælkebøtte

Helt privat har jeg i langt det meste af mit liv hængt i med næb og kløer, fordi mit eget følelsessystem har været på overarbejde. Jeg har haft en voldsom indre kamp med masser af uro, tankemylder, lavt selvværd, angst, bekymringer mm. 

Noget inden i mit hoved har gang på gang fortalt mig, at jeg SKULLE kunne klare det, at det bare var mig, der var noget galt med, at jeg var sart, at jeg var på tværs, at jeg bare ville være en provo, at jeg skulle tage at styre mig, at jeg skulle bevise noget, at jeg skulle opføre mig ordentligt, at jeg skulle tage mig sammen, at jeg skulle finde mig i fulde mennesker, at jeg bare skulle ud og se nogle mennesker, at jeg skulle være glad osv. osv. osv. Og samtidig har mine følelser og mit indre skreget STOOOOPPPP…

Det har til tider været et stort virvar af følelser, tanker og handlinger, der på ingen måde var hensigtsmæssige for mig. Jeg pressede bare mig selv mere og mere, uden at forstå eller vide, hvordan jeg kunne passe bedre på mig selv. For det havde jeg aldrig lært.

Vi er rigtig mange mennesker, der aldrig har lært, hvordan vi skal passe på os selv. I vores barndom har vi ikke har lært en fløjtende fis om følelser. 

Måske kender du også dette her: 

Hvis vi var kede af det, skulle vi stoppe med at græde, for der var ikke noget at græde over.

Hvis vi var sure, arrige eller vrede skulle vi slappe af eller gå ind på vores værelse, indtil vi kunne opføre os ordentligt igen.

Hvis vi var bange, var det noget pjat.

Hvis vi følte os utilstrækkelige, var det nok vores egen skyld, så måtte vi bare give noget mere af os selv.

I dag er jeg heldigvis langt klogere. Mit fineste arbejde i dag er lige præcist at passe godt på mig selv (og selvfølgelig min familie) og mit økonomiske arbejde er at hjælpe andre mennesker med at kunne reagere hensigtsmæssigt på de følelser, der desværre alt for ofte styrer dem negativt. 

Vi kan arbejde med vores følelser på mange måder, og der er altid en måde til enhver. Mennesker er forskellige og det er terapi heldigvis også. 

Nogle gange ligger frøet og roden til vores følelsessystem så dybt, at det ikke nytter noget at snakke om det mere. Rigtig mange af mine klienter, har allerede gået ved psykolog, psykoterapeut, coach, samtaleterapi, metakognitiv terapi mm. Og det er rigtig rigtig fint. Det kan hjælpe mange mennesker, og det har til dels også hjulpet mig med at sætte nogle ting på plads, som er sket igennem mit liv. 

Well done. Så langt så godt!

Mit egen meget dygtige psykoterapeut, som jeg har brugt rigtig mange både timer og penge hos, sagde en dag til mig:

“Martine, det er lige som om, at du har læst alle de rigtige bøger, og du ved lige præcis, hvad du skal sige, men det trænger bare ikke rigtigt ind. Det er som om, det ikke giver slip”.

Og ganske rigtigt, sådan havde jeg det også selv. Jeg var PISSE træt af at snakke om tingene. 

Så tog jeg mod til mig, og gik til en dygtige hypnoterapeut, som sagde, at hun kunne hjælpe mig videre. Jeg skal være ærlig at sige, at jeg skulle se det, før jeg troede på det. Men ganske rigtigt, havde hun fat i noget rigtigt. Dengang forstod jeg ikke helt, hvad det var der skete, men som du måske ved, så imponerede det mig så meget, at jeg bare MÅTTE tage den uddannelse og hjælpe andre mennesker, der havde det lige som mig. 

Når vi arbejder med det bevidste sind, som vi gør i forbindelse med samtaleterapi af forskellige art fx hos en psykolog, psykoterapeut, coach mm., så snakker vi jo om alt det, vi kan huske, alt det vi ved. Og det er godt!

Men faktisk så bunder vores følelser langt dybere end vi ved og kan huske.

Vi er ikke født med vores ubehagelige følelser. Der er ingen babyer, der komme ud af moren og føler, at de ikke er tilstrækkelige. Babyen har aldrig prøvet, ikke at føle sig god nok. Tvært imod, så har babyen en enorm følelse af overgivelse til at blive passet godt på, fordi den er lige præcis som den skal være med de behov, den har fra fødslen. Alle babyer har grundlæggende behov for mad, søvn og kærlighed. Der er heller ingen babyer, der kommer ud af moren og med det samme er bange for edderkopper, for baby aner simpelthen ikke, hvad edderkopper er. De er heller ingen, der er født med at være bange for at flyve eller at gå til eksamen. Vi er derfor ikke født med vores ubehagelige følelser. Følelserne bliver skabt og bygget op inden i os ud fra de oplevelser, vi får igennem vores liv. Allerførste gang babyen oplever fx at blive bange, er det frøet der sættes, som fra den dag kan begynde at vokse sig større og større. Det er også selvom der måske ikke var noget at være bange for. Måske har babyen hørt en høj lyd og blev forskrækket, uden at der skete noget slemt. Men det vidste babyen jo ikke. Babyen blev forskrækket og begyndte at skrige…. og dermed blev den følelse plantet for første gang. 

Hvis vi så skruer tiden frem og det unge/voksne menneske har det svært. Der er blevet oplevet mere frygt/angst/utryghed igennem årerne, angsten og tankerne er vokset mere og frøet/roden er vokset dybere og dybere. Når personen så sidder hos en psykolog eller anden samtaleterapeut og taler det hele igennem, ja så er det jo ikke denne første gang, hvor baby blev bange, der bliver talt om, for det kan personen slet ikke huske. 

Her kommer mælkebøtten ind i billedet

Samtaleterapi kan være godt, men nogle gange ligger det følelsesmæssige frø langt dybere, end vi tror og kan huske. Det ligger i det, der hedder underbevidstheden. Underbevidstheden kan man kun arbejde med, når man er i en tilstand af fokuseret opmærksomhed og er særligt modtagelig for det, man arbejder med. Den tilstand hedder hypnose. Her kan man arbejde med alle lag i sindet på en gang; både det vi kan huske bevidst, men vigtigst af alt også det vi IKKE kan huske, men som vores underbevidsthed kan huske. 

Når vi med hypnoterapi får en viden og forståelse for, hvor følelsen stammer fra og at det i langt de fleste tilfælde var helt ufarligt, så kan vi langt bedre forstå og reagere på den i fremtiden. Det føles som at man trækker mælkebøtten op med rod, så den ikke kommer igen. 

Mælkebøtte

Det kan virke skørt og uvirkeligt, men det er altså bl.a. det, jeg dagligt arbejder med. Det er helt vildt effektivt at få en indre forståelse og følelse af, at vi ikke behøver at blive styre af frøet, der skabte den ubehagelige følelse.

Groft sagt, vil jeg sige, at det kan være godt at gå et spadestik dybere i din livshistorie og forstå det ubehag og den følelse, du har med dig. 

Det hjalp mig selv videre, da jeg fandt ud af, at jeg ikke behøvede at læse flere bøger og snakke om alt det, jeg godt vidste, men i stedet arbejde med, hvorfor følelsen havde sat sig fast i mig. 

Ja, det var jo fordi, at frøet lå langt dybere end jeg umiddelbart troede.

Så et spadestik dybere med hypnoterapi, tog HELE mælkebøtten op med rod. Når det er gjort, så betyder det jo ikke, at følelsen er helt væk og aldrig kan komme igen, men man skal jo rigtigt gerne lære noget af den slags arbejde, så man fremadrettet kan reagere hensigtsmæssigt på følelsen, i stedet for bare at give sig i skrig, når man hører en høj lyd (som babyen, der ikke vidste bedre😉).  

Jeg håber det giver mening for dig.  

Tag fat i mig, hvis du har brug for min hjælp.  Book en tid eller ring til mig på 21404421. 

FORLØB Gå roligt til eksamen