fbpx

Jeg har generaliseret angst, og hvad så – – – del 2

Jeg har generaliseret angst, og hvad så – – – del 2

2. del af serien om generaliseret angst er skrevet på min første blog den 31. januar 2017. Læs med herunder: 

Hvad er generaliseret angst? Flere har stillet mig spørgsmålet.

Fokus på angst…
Inden jeg har nået at skrive mere om det, så er der på forunderlig og magisk vis kommet en kampagne (eller hvad man kalder det) på Kanal 4 i hele uge 5, som hedder “Slip angsten – sig det højt”. De sender hele denne uge en masse tv om angst, om at sige det højt, om at bryde tabu og om at give slip på angsten. Det er et samarbejde mellem Psykistrifonden og Kanal 4. Jeg er ovenud begejstret over det. Jubiii, hvor er det godt med noget landsdækkende fokus på problemet. Programmerne bliver sendt på Kanal 4 mandag-torsdag kl. 21.00 og 21.30. Jeg så det i går (mandag) og jeg sidder med garanti klistret til skærmen igen de næste aftener. Skal du ikke se det?

Jeg er vild med at sige det højt, som jo også er en del af titlen på programmerne. Det hjælper absolut ikke at tabuisere det. Sig det hellere højt. Det er lige præcis det, jeg gør her på min blog. Læs med, læs mere og del meget gerne. Det skal ud, ellers gror bekymringerne endnu mere fast inden i.

Hver femte

Ved du godt at hvert femte dansker rammes af angst igennem livet? Jeg er en af dem. Måske er du også? Måske har du været der? Måske kommer du dertil og oplever det? Måske kender du nogle? Det gør du helt sikkert. Måske ved du det bare ikke, for man kan ikke altid se det…

Vi har jo hørt ordet før. Mange har i hvert fald, men vi ved og forstår alligevel ikke helt. Det er så svært at forstå angst, og vi regner bestemt ikke med, at det rammer os. Men helt ærligt… hver femte rammes…

 

Vi sætter os heller ikke rigtigt ind i det, før vi selv bliver ramt eller nogle af vores virkelig nære bliver ramt. Ja, hvis vi overhovedet gør det der. Jeg er faktisk ikke sikker på, at mine nærmeste har sat sig ind i det, men det er jo egentligt også lige meget. jeg har fortalt min mand om det og bedt ham læse lidt. Det betyder virkelig meget for mig, at alle omkring mig ved, at jeg kan ikke selv kan gøre for mine udfordringer og at jeg kæmper med det. Jeg gør en stor indsats for selv at have og få det godt. Jeg arbejder hårdt.

Det er vigtigt for mig at tilføje, jeg hverken er læge, psykolog eller psykiater, så alt der står på denne blog er noget, jeg selv har følt, fået ad vide og har læst mig til. Hvis du fatter mistanke, om du selv har angst, så vil jeg anbefale dig at gå til lægen. Mere er der ikke i det. Jeg er bare en helt almindelig kvinde med stor lyst og behov for at skrive, bryde tabuer, udtrykke mig og dele mine erfaringer. That’s it. That’s me.

Men hvad er generaliseret angst så?

Når man har generaliseret angst, plages man af bekymringstanker og uro i kroppen. Mange med generaliseret angst er bekymrede for, at de selv eller deres nærmeste skal blive syge eller komme ud for en ulykke. Jeg selv fx oplever en indre uro hele tiden. Jeg er faktisk angst for angsten, og det er ikke rart og slet ikke nemt at komme af med igen. Mange forskellige bekymringer bygges op og bliver til en utal af tanker og bekymringer i hovedet. Tankemylder. Det giver uro, hovedpine, spændinger og gør, at jeg får svært ved at sove. Når det bliver trigget, får jeg hjertebanken og svedture, mine fingre prikker og det summer for mine ører.

Det koster blod, sved og tårer – og penge…

Ved du godt, at angst er den psykiske lidelse, der koster samfundet flest penge i tabt produktion? I følge Sundhedsstyrelsen koster det samfundet 8.5 mia. kr. årligt. Det er virkelig meget, men jeg forstår det udmærket. Jeg blev sådan set ikke overrasket.
Men det er utrolig svært at være én af “dem”. Ja, det koster samfundet penge, men det koster også mig og min familie penge. 

Fremtidige arbejdsplaner

er meget svære for mig at tænke og tackle. Det virker mærkeligt, men jeg er faktisk blevet angst for angsten – og angst for arbejde. Sindsygt, men sandt. Jeg har været sygemeldt med stress SÅ mange gange, og hver gang jeg forsøger at komme igang med noget nu (jobpraktik eller lign.), så bliver min angst trigget og jeg bliver fysisk syg igen. Jeg er SÅ bange for at blive syg igen. For ikke at kunne styre det. For ikke at kunne styre angsten. Heldigvis er jeg i super fantastisk god behandling, og jeg føler at jeg hele tiden bliver klogere og bedre til at håndtere det. Som jeg skrev længere oppe på siden:

Mange med generaliseret angst er bekymrede for, at de selv eller deres nærmeste skal blive syge eller komme ud for en ulykke. 

Jeg er simpelten angst for selv at blive syg igen. Så syg at jeg ikke kan holde det ud. Så angst at jeg bliver syg. Så syg at jeg bliver angst. Det er en spiral, der er svær at komme ud af. Det kræver hårdt arbejde… OG det gør jeg. Det kræver terapi, god forståelse, gode pårørende og RO.

TAK fordi du læste med til den bitre ende på dette indlæg. Det betyder SÅ meget for mig.
Del meget gerne mit indlæg eller min blog på Facebook (nu hvor der i forvejen er fokus på det) eller smid en kommentar. Det nytter nemlig noget at bryde tabuet. “Sig det højt”. Det er jo det, jeg hele tiden har sagt.

 

Klik på billedet